knvb logoVoetballers (mannen, vrouwen, jongens en meisjes) in de B-categorie van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct nadelige gevolgen heeft voor het eigen team. Omdat gele kaarten niet op het wedstrijdformulier komen te staan – en dus niet kunnen leiden tot een uitsluiting – levert deze maatregel minder administratie op voor de scheidsrechter en de vereniging. kortom: direct straffen en minder gedoe.

Voor de toepassing van de tijdstraf is een aantal zaken belangrijk:

 • Een tijdstraf duurt tien minuten. Voor de pupillen geldt een tijdstraf van vijf minuten.
 • ​De scheidsrechter houdt de tijdstraf bij. Hij bepaalt wanneer de tijdstraf aanvangt en weer om is. De scheidsrechter geeft ook aan waar de speler de tijdstraf moet uitzitten en pas na een teken van de scheidsrechter mag de speler het veld weer betreden.
 • ​Een speler kan slechts eenmaal per wedstrijd een tijdstraf krijgen opgelegd. Hierbij moet de scheidsrechter wel de gele kaart tonen. twee keer geel blijft rood en dus een definitieve veldverwijdering, maar ook deze kaarten hoeft de scheidsrechter niet te vermelden op het wedstrijdformulier. Een directe rode kaart komt wel op het wedstrijdformulier en kent de gebruikelijke tuchtrechtelijke procedure.
 • Als een doelverdediger een tijdstraf krijgt opgelegd, dan moet een andere speler zijn plaats als doelverdediger innemen. Deze speler moet wel even een ander shirt aandoen om als doelverdediger herkenbaar te zijn.
 • Een tijdstraf die voor de rust niet geheel is vol gemaakt, wordt in de tweede helft voortgezet. als de tijdstraf van een speler nog niet om is bij het einde van de wedstrijd, wordt de resterende kwijtgescholden.
 • Een team mag niet met minder dan zeven spelers op het veld staan. als dit gebeurt, wordt de wedstrijd gestaakt. Het team met minder dan zeven spelers is dan schuldig aan het staken van de wedstrijd.

De volledige procedure rondom de tijdstrafregeling staat beschreven in het Bewaarnummer veldvoetbal 2013/'14. Deze is te downloaden via de online bibliotheek op knvb.nl. Betrokkenen kunnen bij vragen over de tijdstraf altijd contact opnemen met een KNVB-districtskantoor.

A-categorie en B-categorie
Welke teams behoren tot de A-categorie en welke tot de B-categorie?
tot de A-categorie behoren:

 • Mannen veldvoetbal standaard topklasse t/m de 6e klasse;
 • Mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse t/m de reserve 3e klasse;
 • Vrouwen veldvoetbal eredivisie t/m 3e klasse;
 • A-, B-, C-junioren eredivisie t/m de 1e klasse;
 • D-pupillen 1e divisie t/m hoofdklasse.

Alle overige teams behoren tot de B-categorie.

Webshop logo site-klDemoshop geopend zaterdag's
van 10:00 tot 12:00 uur

Hoofdsponsor
Heren selectieING bank
Hoofdsponsor
Vrouwen selectie
comfortable logo nw

Hoofdsponsor
Zaalvoetbal
logo woest callantsoog
Hoofdsponsor

Onder 10 t/m 13
McDonalds Alkmaar HHW kl nw

Hoofdsponsor 
Onder 8 & 9 en kabouters

keukensale logo nw
Kledingleverancier

jako-smp logo kl

Ster en subsponsors

facebook button

banner voetbal nl

SponsorKliks, gratis sponsoren!