sanquinDonors in Heerhugowaard geven vanaf 8 januari 2014 bloed in een Mobiele Afnamelocatie (MAL) van Sanquin Bloedvoorziening. De MAL is ingebouwd in een uitschuifbare trailer en is voorzien van alle benodigde bloedbankapparatuur en -materialen. Het is de vijfde MAL van Sanquin die in Nederland gaat rijden. Hiermee wordt één uniforme wijze van mobiele bloedinzameling in Nederland gerealiseerd.

Donors geven bloed in een uitschuifbare trailer waar drie keuringsruimtes en acht afnamebedden in ondergebracht zijn. Deze trailer voldoet aan alle wet- en regelgeving om bloed af te nemen. De MAL is eigendom van Sanquin en uitgerust met de benodigde apparatuur, materialen en opslagfaciliteiten. De donorontvangst, de inschrijving en het donorcafé zijn geplaatst in een nabijgelegen gebouw.

Helaas was de voormalige afnamelocatie niet geschikt als standplaats voor de MAL. In Heerhugowaard is het nieuwe adres bij VV Reigerboys aan de Lotte Beesedijk 1. Sanquin komt hier ongeveer 21 keer per jaar op een woensdag van 12.30 tot 20.00 uur. Sanquin kwam tot dusver alleen in de avond, maar met de MAL hebben donors de mogelijkheid om in de middag al bloed te geven.

Afnamesessie

Op 8 januari 2014 vindt de eerste afnamesessie van MAL5 plaats in Heerhugowaard. Donors geven dan voor de eerste keer bloed in de MAL. Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteiten zijn een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten.

Door onderzoek onderhoudt en vergroot Sanquin haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt haar in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen. Bekijk de introductiefilm van de MAL via de website www.sanquin.nl/mobielebloedbank.

bron: Door de dichtbijredactie (De Koerier)