Evelyn Jacky Lia MA1Komende zaterdag 16 mei speelt Reiger Boys MA1 de KNVB-bekerfinale tegen Delta Sports MA1. Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens de landelijke finaledag op het complex van Legmeervogels te Uithoorn. Een aantal meiden van Reiger Boys MA1 zijn ware ervaringsdeskundigen voor wat betreft het spelen van bekerfinales, maar helaas zonder al teveel geluk. Tijd voor een gesprekje met drie speelsters en met Reiger Boys-trainer Joop Bartelings. Lia Spaan, Jacky Reus en Evelyn Schoon zijn zogezegd talenten van het eerste uur, en maken al vijf jaar deel uit van de Reiger Boys-jeugdopleiding. Gezamenlijk kwamen zij binnen bij de Heerhugowaardse club, en samen maakten zij maar liefst drie bekerfinales mee.

Jacky Reus (17) is keepster van de MA1 en verteld hoe zij bij Reiger Boys terecht is gekomen: ,,Ik ben afkomstig uit Obdam en begonnen bij Victoria O, en zit inmiddels in mijn 5e jaar bij Reiger Boys. Ik heb twee jaar in de MC1 gespeeld en daarmee achtereenvolgens een halve finale en een verloren bekerfinale gespeeld. Met de MB1 verloren wij twee finales, en dit is mijn eerste jaar in de MA1”. Middenveldster Lia Spaan (19): ,,Mijn 1e voetbalclub was VVS ’46 te Spanbroek en ook ik zit in mijn vijfde jaar nadat ik via de talententrainingen ben binnen gekomen bij Reiger Boys”. Hoewel Lia ouder is dan de andere twee speelsters doorliep ze vrijwel hetzelfde traject aangezien ze bij de MB1 een jaar dispensatie heeft gehad. Evelyn Schoon (18) is verdedigster en reserve-aanvoerder van het team van Joop Bartelings: ,,Net als Jacky en Lia ben ik voor het 5e seizoen bij Reiger Boys. Ik ben begonnen bij BOL (Broek op Langedijk) en ook via de talententrainingen bij Reiger Boys beland waar ik het nog steeds heel erg naar mijn zin heb”.

Lia geeft aan zich niet zoveel meer te herinneren van de verloren bekerfinales, maar als Evelyn en vooral Jacky de anekdotes op tafel gooien, knikt ze veelvuldig mee en komt het toch weer boven. ,,Vooral de eerste bekerfinale met de MC1 tegen Delta Sports was heel erg”, vertelt Jacky. ,,Wij waren de betere ploeg kwamen twee keer op voorsprong, maar verloren uiteindelijk heel sneu in de verlenging met 2-3. Het jaar erop bij de MB1 verloren wij ook in de verlenging tegen SCH ’44 (0-1). Totaal onnodig want wij waren echt niet minder, maar ja het was gewoon onze dag niet”. Dat was het ook niet in 2014 toen opnieuw Sporting ’70 de tegenstander was in Uithoorn. ,,Het was erg warm die dag en een slome wedstrijd. Wij speelden matig en de goal van Sporting kwamen wij niet meer te boven”.

Op de vraag of de beker op dit moment belangrijker is dan de competitie, is trainer Joop Bartelings, die in tegenstelling tot zijn meiden voor het eerst een bekerfinale mee maakt, duidelijk: ,,Ja, op dit moment wel. Het is de eerstvolgende wedstrijd, en dus ook de eerste prijs die je kan pakken. Daarbij ben je in de competitie afhankelijk of Sporting ’70 punten laat liggen dus ja, we gaan vol voor deze prijs”.

Voor de komende bekerfinale zijn de meiden in ieder geval vol vertrouwen: ,,Evelyn die de afgelopen weken geblesseerd heeft moeten toekijken, en hoopt dat ze in de slotfase van de finale nog enkele minuten mag maken zegt vol vertouwen: ,,Nou, wij gaan wel winnen daar vertrouw ik wel op. Dat komt echt wel goed”. Trainer Joop Bartelings vult aan: ,,Als Evelyn in valt gebeurt dat op een moment dat de stand het toe laat dus ik hoop het van harte. Bekerwedstrijden zijn iets aparts en zeker als het om een finale gaat. In de competitie hebben wij thuis (5-1) en uit (1-2) van Delta Sports gewonnen dus op papier zijn wij sterker. En het wordt nu ook wel eens tijd dat die beker mee naar Heerhugowaard gaat”. Jacky en Lia geven aan dat die uitwedstrijd zelfs hoger had moeten uitvallen omdat zij toen echt “als bagger” speelden. ,,Op normaal niveau hadden we die wedstrijd met grotere cijfers moeten winnen”. Jacky: Als het nu weer niet lukt blijf ik tot volgend jaar op dat veld liggen. Ik denk dat het ook zeker gaat lukken omdat de reis naar de finale nog nooit eerder zo spannend is geweest met twee gewonnen penaltyreeksen. Nu moet het gewoon gebeuren!”

De KNVB-bekerfinale tussen Reiger Boys MA1 en Delta Sports MA1 begint komende zaterdag om 15.00 uur tijdens de landelijke bekerfinaledag op het complex van Legmeervogels te Uithoorn.

MA1 aankondiging