BEKERWINNAAR. KNVB Beker, West-I, MB groep 1, seizoen 2015-2016.

De derde grote prijs voor Reiger Boys MB1 dit seizoen. Na het najaarskampioenschap én het voorjaarskampioenschap in de Hoofdklasse A, nu de KNVB Beker in West-I. Als afscheidscadeau voor Marieke, om Robert van het trauma van verloren finales af te helpen en als beloning voor Suzanne van het jaren geleden ingezette beleid bij Reiger Boys. Een zeer succesvol beleid, want ook de MA1 (kampioen Hoofdklasse A) en de MC1 (nog strijdend om het kampioenschap in de Hoofdklasse A) wonnen hun bekerfinales.

Natuurlijk waren Kelly en Chabeli aanwezig om hun teamgenoten naar de overwinning te schreeuwen. Laura was bereid om, mocht Joyce niet verder kunnen spelen, haar plaats onder de lat in te nemen. Zodoende had MB1 de luxe om over twee top-keepsters te kunnen beschikken. Het was niet nodig dat Laura inviel, want Joyce had deze wedstrijd weinig (eerste helft) tot niets (tweede helft) te doen. De wedstrijd werd gespeeld op de helft van ADO’20, mede door de zeer behoudende speelwijze van ADO’20 die alleen gericht was op het beperkt houden van de schade, vaak met 9 of 10 man achter de bal. De balvaardige nummers 10 en 11 van ADO’20 probeerden met name in het eerste kwartier nog aan te vallen, maar werden steevast halverwege de helft van Reiger Boys opgevangen door de weer ijzersterk spelende verdediging. Jitske zorgde er persoonlijk voor dat niemand in de buurt van Joyce kon komen, terwijl Tessa, Judith (Kouwen), Ashley en Anne voor (vele) aanvallende impulsen van achteruit zorgden.

Door het grote aantal verdedigsters bij ADO’20, was er altijd wel een been of hoofd dat ertussen kwam en smoorden schoten en passes in de melêe voor het doel. Het duurde dan ook tot de 12-de minuut voordat de eerste goal viel. Anne gaf een prachtige pass over het middenveld heen richting Judith (de Bruin). De bal werd teruggekopt, maar daar stond Valerie die de bal in één keer over de verdediging plaatste. Judith (de Bruin) was veel sneller en sterker dan haar tegenstandsters en scoorde beheerst over de keepster de (toch wel een beetje bevrijdende) 1-0. De aanvallen bleven elkaar in snel tempo opvolgen. Anika maakte meerdere lange rushes langs de zijlijn en kreeg corners mee. Judith (Kouwen) bevond zich als linksback geregeld rond de punt van het strafschopgebied van ADO’20. Manon strooide weer eens met fraaie passes. Zoë trok de bal van rechts scherp voor en bereikte net Valerie niet. Een lange bal van Tessa werd door Judith (de Bruin) over geschoten. En zo ging het maar door. Bij corner nummer 5 werd gekozen voor een korte variant. Manon bracht de bal voor de doelmond, waar die in paniek werd weggetrapt. Valerie kopte de bal precies op maat voor de voeten van Fiore, die, met veel controle, de bal keurig in het net prikte: 2-0. Dit was ook meteen de ruststand.

Na de rust was het beeld, voor zover mogelijk, nóg éénzijdiger. Reiger Boys viel aan, ADO’20 verdedigde, de wedstrijd speelde zich nu geheel af op de helft van ADO’20. Een schitterende crosspass van Valerie bracht Fay in stelling, die heel knap de bal over de uitgelopen keepster in de goal schoot en zo de 3-0 liet aantekenen. Ashley speelde Judith (de Bruin) aan. Die gaf de bal op maat mee aan Valerie en met een ogenschijnlijk simpele voetbeweging slaagde Valerie er weer eens in om een miraculeuze goal via de binnenkant paal te scoren: 4-0. Dat inspireerde Fay om de trucendoos ook eens open te gooien en haar directe tegenstandster het bos in te sturen. Weliswaar werd haar voorzet nog weggewerkt door de keepster, maar de bal belandde voor de voeten van Manon en vanaf die afstand is dat ‘dodelijk’: 5-0. Een duidelijke en zeer verdiende overwinning, die nieuwe energie los maakte bij alle speelsters, want bij de uitreiking van de beker was alle vermoeidheid vergeten en werd er gedanst dat het een lust was. Om met Chantal Janzen te eindigen: ‘wat kunnen die meiden voetballen’.