TijdstrafregelingIn 2013 heeft de KNVB het actieplan tegen geweld, voor sportiviteit ingevoerd. De meest ingrijpende maatregelen waren de tijdstraf bij de (eerste) gele kaart (bij de B-categorie van het veldvoetbal) en de verplichte visuele controle van de spelerspas (voor alle categorieën van zowel veld- als zaalvoetbal). Met ingang van dit voetbalseizoen zijn de tijdstrafregels iets aangepast, maar deze regels kunnen verschillend worden geïnterpreteerd.

Zaterdag 12 november jl speelde Reiger Boys JO13:2 tegen Vrone JO13:1. In de tweede helft van deze competitie wedstrijd, uitkomend in de 2e klasse, werd een speler met geel van het veld gestuurd. De tijdstraf die deze speler kreeg was 10 minuten, maar is de hoogte van de tijdstraf wel juist?

Tijdstrafregeling KNVB
De KNVB heeft het volgende formeel beschreven over de tijdstraf.
“ In de categorie B wordt gewerkt met een tijdstrafregeling zoals hieronder aangegeven.
De scheidsrechter is verplicht deze tijdstrafregeling toe te passen.
1. Tijdstraf kan niet worden opgelegd aan elftallen die uitkomen in de categorie A van het veldvoetbal. Tot de categorie A behoren ………..
2. Een tijdstraf duurt 10 minuten. Voor alle pupillen, met uitzondering van de JO13 (D-pupillen) categorie A (geen tijdstrafregeling), geldt een tijdstraf van 5 minuten.
3. Het opleggen van ………………”
Klik hier voor de gehele officiële omschrijving van de tijdstrafregeling van de KNVB.

Tot de categorie A behoren o.a. mannen veldvoetbal Topklasse t/m de 6e klasse, , vrouwen veldvoetbal Eredivisie en t/m 3e klasse, JO19, JO17, JO15 Eredivisie t/m 1e klasse en JO13 eerste divisie t/m Hoofdklasse. De overige teams vallen in categorie B.

Scheidsrechterscommissie
De leden van de scheidsrechterscommissie hebben naar aanleiding de melding over het bovenstaande nader onderzoek verricht, omdat de tekst van de KNVB op meerdere manieren is uit te leggen. Daarnaast hanteerde niet alleen Reiger Boys standaard de 10 minuten tijdstraf voor de pupillen, maar ook de clubs uit de regio.

De KNVB heeft nu met een concreet overzicht duidelijkheid gegeven.

tijdstraf per leeftijdsgroep

Oftewel, voor alle pupillen in categorie B geldt een tijdstraf van 5 minuten. Reiger Boys JO13: 2 speelt in de 2e klasse en dus onder categorie B. De speler zou dus niet 10 minuten, maar 5 minuten tijdstraf hebben moeten krijgen tegen Vrone.

Ondanks deze verduidelijking geldt een andere regel: speel sportief dan voorkom je een tijdstraf. En bij een tweede gele kaart volgt de rode kaart en mag de speler niet meer meespelen.

Michael Obbes, begeleider JO13:2