knvb logoPlannen van de KNVB om het jeugdvoetbal te vernieuwen gaan definitief door. Vertegenwoordigers van amateurclubs hebben er vanmorgen over gestemd. Kinderen van 7 tot 12 spelen vanaf volgend seizoen op kleinere veldjes en in kleinere teams. De operatie wordt de komende jaren in fases doorgevoerd.

Er komen vier categorieën. De twee jongste groepen spelen zonder keeper en met de kleinste doeltjes. Verder geldt: hoe ouder de spelers, hoe groter het veld. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders, die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Plezier en ontwikkeling

Volgens de voetbalbond is de speelvreugde voor de pupillen in de nieuwe opzet veel groter. Op grotere velden zouden sommige spelers per wedstrijd slechts een keer aan de bal komen. Door de teams en velden kleiner te maken is er vaker balcontact, is het plezier groter en ontwikkelen de voetballertjes zich beter.

"Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal terug op het voetbalveld", stelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.