rbnieuw2Na het door de gemeente uitgevoerde onderhoud in laatste week van maart is er wat commotie ontstaan bij ouders, spelers, tegenstanders en scheidsrechters.

Een grote zwarte laag rubber korrels was duidelijk zichtbaar aan de oppervlakte van het kunstgrasveld. Met de discussie rondom de gezondheidsrisico’s werden o.a. vragen gesteld als:
- Waarom zo grof borstelen ??
- Is er geen ander middel b.v krukkorrels te gebruiken??
- Zijn er instructies hoe men het moet doen??

Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden met Adri van Excel, directeur Heerhugowaard Sport NV. Adri bevestigde dat de gevolgen van het wekelijkse onderhoud inderdaad anders waren uitgevoerd. Hij benadrukte echter dat er geen nieuwe laag met rubber korrels was uitgestrooid maar dat de uitvoering van het onderhoud met een nieuwe machine was uitgevoerd. Deze (verbeterde) machine veegt niet alleen het veld maar klopt de bestaande korrels ook nog eens op, het zogenaamde ‘kriebelen’ aldus Adri. Zodra er enkele wedstrijden op gespeeld, zakken de korrels weer in. Met betrekking tot de gezondheidrisico’s is er dus niets veranderd. Gemeente houdt zich aan de meest recent gepubliceerde rapporten waaruit blijkt dat het sporten op kunstgrasvelden veilig is.

Gedurende de zomerstop wordt in juli het Jaarlijks onderhoud uitgevoerd. Werkzaamheden zullen dan o.a. bestaan uit: bijvullen van de korrels bij intensief bespeelde delen van het veld; dieptereiniging en borstelen van het veld. Verder worden de ‘herstelde brandplekken’ op het veld vervangen met stukken van de zijkant van het veld.

In de zomer van 2019 vindt volgens schema vervanging van de toplaag van het kunstgrasveld plaats, echter afhankelijk van staat van het veld.

Voor meer informatie over de discussie rondom gezond sporten op kunstgrasvelden kun je terecht op: www.komvandatgrasaf.nl

Ed de Jong – bestuurslid Vastgoed & Terreinen

IMG 2411 IMG 2412