image1De apotheose van het bekertoernooi dient zich aan. Wie plaatst zich voor de FINALE op zondag 3 juni bij Legmeervogels in Uithoorn? Die vraag werd vandaag beantwoord.

Om 11.15 uur werd er in Utrecht afgetrapt voor de eerste halve finale tussen Sporting 70 en Delta Sports. Nog voor wij aan onze wedstrijd tegen Sc ‘t Gooi begonnen, kregen we te horen dat Sporting 70 zich via een 5-3 zege wist te plaatsen voor de finale.


Om 15.00 uur mochten wij aantreden tegen de Gooise meiden, maar wat wisten we over ze..? Eerlijk gezegd weinig. Niet meer dan ‘van horen zeggen’ en we via social media opvingen. We kwamen sc ‘t Gooi dit seizoen namelijk niet eerder tegen. In het najaar kwamen de gastvrouwen in Hoofdklasse B uit op basis van regio en nu in Hoofdklasse C op basis van de resultaten. Daarin draait de machine wat moeizaam, maar is een halve finale in het bekertoernooi een wedstrijd op zich.

Detail: Volgend seizoen maakt hun (nieuwe) MO17 de overstap naar de nieuwe competitie van de KNVB: de (semi) Landelijke Divisie MO17. Bestaand uit West (8 teams) en Oost (8 teams). Een klasse boven de Hoofdklasse ter vervanging voor de KNVB CTO teams. Maar eerst dit seizoen nog?

Voor ons verloopt die prima. Het najaarskampioenschap in Hoofdklasse A konden we al bijschrijven, evenals de titel Districtskampioen Zuid (!), waarmee we ons plaatste voor het NK dat op zaterdag 2 juni in Sint-Michielsgestel gehouden word. Met het bereiken van een eventuele bekerfinale (zondag 3 juni) zouden we dus nog mee kunnen strijden voor twee titels en beide in hetzelfde weekend. Of gaan we nu niet naar het NK? Alleen het voorjaarskampioenschap zal zo goed als zeker naar Sporting 70 gaan, na het 0-1 verlies van DSS tegen Buitenveldert, terwijl er in Amsterdam nog met 1-6 (!) gewonnen werd. Voor ons zal hierdoor de tweede plaats nog het hoogst haalbare zijn, maar zijn we al verzekerd van de derde plaats. Ook een prima resultaat natuurlijk? En ook al heb je wekelijks te maken met de critici die hier misschien iets anders over denken, werd bij hun afgelopen week de mond gesnoerd na het ijzersterke optreden tegen Delta Sports (6-1), die in de tweede helft helemaal zoek gespeeld werden. Met diezelfde cijfers wonnen de Gooise meiden afgelopen woensdag de inhaalwedstrijd bij koploper CSW. Laten we het maar houden op een ‘offday’ voor CSW. Vandaag draaide het zoals bekend allemaal om heel wat anders en was de inzet de bekerfinale 2017-2018 in de Hoofdklassegroep.

Na een kwartier vertraging vlogen we uit de startblokken en begonnen we de wedstrijd waarmee we vorige week eindigde. Combinatievoetbal en de tegenstander dol spelen. Al na tien minuten kwamen we op 0-1, nadat Judith een afvallende bal vanaf ruim 20 meter snoeihard met buitenkant links in de hoek schoot. Nog geen twee minuten later stond ook de 0-2 al op het scorebord en leken de Gooise meiden de weg even helemaal kwijt te zijn. Liz verloor op rechts de bal, maar werd te hulp geschoten door Jacky. Zij ziet Judith geheel vrij staan die op haar beurt Sanne op links in de loop aanspeelde. Sanne loopt de zestien binnen, bewaarde de kalmte en schoof de bal rustig en geplaatst in de linker hoek. Dit was even slikken voor de gastvrouwen en moesten ze al snel hun strijdplan aanpassen. Ook plan B leek niet te helpen, want Reiger Boys was vandaag ongenaakbaar. In de 21e minuut bezorgde Maud met een dieptepass de bal bij Lieke, speelt zowel de verdedigster en de keepster uit en schoof rustig de bal rustig met links binnen: 0-3. Dat sc ‘t Gooi vandaag niets in te brengen had was ten verdienste van het goede spel wat door onze meiden op de mat werd gelegd. Prima combinaties volgden elkaar in rap tempo op en werden tegenaanvallen snel onschadelijk gemaakt. Aanvoerster en laatste man Julia was de regisseur en het team volgde prima hun instructies op. Knap staaltje teamwork. In de 35e minuut viel er weer een prima actie te noteren en was er bijna niet
tegenop te schrijven als verslagschrijver. Liz zorgde met een prima pass dat Sanne oog in oog met de keepster kwam te staan, maar mikte net over. Drie minuten later mocht Liz het zelf proberen op aangeven van Lysanne. Liz draaide op fraaie wijze weg van haar directe tegenstander, maar mikte eveneens net over. Toch zou de vierde treffer nog voor rust gaan vallen. Marouscha veroverde de bal tijdens de opbouw, gaf de bal voor op Liz die de bal met de borst controleerde en hard raak schoot: 0-4. Een beauty van een treffer.

Na rust zou het haast onmogelijk zijn voor sc ‘t Gooi om nog iets terug te doen, tenzij de coach een wel hele goede peptalk in huis had. Wij daarentegen hoefde natuurlijk niet zo nodig meer en deden het in het begin dan ook rustig aan. Pas halverwege de tweede helft viel er weer wat te vermelden, maar had dit nooit mogen plaats vinden. Waar Maud een vrije trap verdiende, liet de verder uitstekend leidende scheidsrechter doorspelen. De spits leek Tamara te passeren, maar bracht zowel de been van Tamara en tot twee keer toe de lat’ redding. De bal kwam vervolgens bij Julia terecht en lanceerde Marouscha met een dieptepass. Ze zag Lieke in de zestien vrij staan en bezorgde de bal op maat. Lieke lijkt de keepster te passeren, maar voorkwam de rechtsback dat met haar elleboog. De scheidsrechter ziet hier echter geen hands in, laat staan een penalty. Marouscha reageerde hier in zijn ogen iets te heftig op en kon met geel het veld voor tien minuten verlaten. Het spel werd door dit alles (net als vorige week ook het geval was) wat harder en soms iets onvriendelijk, maar werd het spel hierdoor wel weer beter om naar te kijken, maar misten we de treffers. En ook al was de wedstrijd al lang al gespeeld, toch wilde we graag nog een paar doelpunten bijschrijven. Dat gebeurde dan ook in de 72e minuut. Het was Marouscha die weer terug binnen de lijnen was na haar tijdstraf en de score naar 0-5 lifte. Lieke kreeg een scoringskans, raakte de bal niet helemaal lekker en nam Marouscha de honneurs waar: 0-5. Drie minuten later werd het zelfs 0-6, maar was het een verdedigster die dit keer de bal compleet verkeerd raakte na een voorzet van Judith en haar eigen keepster passeerde. Het was een fase waarin veel mis ging, want ook de eretreffer kwam deels op onze naam te staan. Drie minuten na onze zesde, speelde Maud de bal iets te hard terug op de aanlopende Tamara en werd gepasseerd. De linksbuiten reageerde dankbaar en gaf het laatste zetje: 1-6. Toch zouden we na deze tegentreffer de marge weer op zes zetten en mocht Marouscha de 1-7 binnen koppen na een heerlijke voorzet van Julia. Vielen er acht treffers te noteren in de andere halve finale, werden het er bij
ons ook acht. Een terechte finale tussen grootmachten Reiger Boys en Sporting 70 die gespeeld zal worden op zondag 3 juni bij de Legmeervogels in Uithoorn. Met twee maal een kleine nederlaag tegen de Utrechtse formatie, houden we de kansen op 50/50.

Basisopstelling: Tamara, Shanice, Loes, Julia (c), Maud, Judith, Jacky, Megan, Lieke, Liz, Sanne

Wissels: Marouscha, Lysanne, Sydney

Afwezig: Stacey

image1