Onder 10 1 221019Het AZ O-10 toernooi is verspreid over drie dagen waarin per dag 16 teams in actie komen op het AZ AFAS Trainingscomplex. Met Reiger Boys 10-1 mochten wij op dinsdag 22 oktober onze opwachting maken. In 4 poules van 4 teams werd er gestreden om de enorme beker.

De 4 poulewinnaars streden om de plaatsen 1 tm 4, de nummers 2 van iedere poule voor de plaatsen 5 t/m 8 de nummer 3 voor 9 t/m 12 en de nummers 4 voor plaats 13 t/m 16. Deelnemende verenigingen waren o.a. Odin'58, Bloemendaal, SVW 27, KSV, ADO'20, LSVV en Always Forward.

We wisten wat ons te doen stond om kampioen te worden. Eerste worden in een poule met ADO'20 10-1, Kleine Sluis 10-1 en RKEDO 10-1. Al met een poule die te doen moest zijn maar zoals vaker blijkt, het gaat niet vanzelf en de bal blijft rond.

ADO '20 10-1 - Reiger Boys 10-1 0 - 0
De eerste wedstrijd traden we aan tegen ADO'20. Op papier was dit de sterkste tegenstander die we in de poule zouden treffen. De mannen wisten wat hun te doen stond, winnen!

Toch ging het allemaal anders dan vooraf verwacht. Te vaak zochten we de fysieke duels en we lieten de bal te weinig rondgaan. ADO'20 was fysiek sterker en had een licht veldoverwicht. Achterin stonden we echter goed te verdedigen en werd er niet veel weggeven. Vooral Gene bleek in deze wedstrijd een rots in de branding. Telkens maakte hij de aanvallen van ADO onschadelijk. Na 10 minuten kwamen we wat beter in de wedstrijd. Nadat Lenn was doorgebroken en alleen op de keeper afkwam werd hij in scoringspositie onderuit gehaald door een speler van ADO.

Waar gehoopt werd op een penalty, werd er een vrije trap gegeven die te gehaast werd genomen en naast de goal belande. Behoudens wat speldenprikjes kwamen we daarna niet meer tot echt uitgespeelde kansen. Hetzelfde gold voor ADO dus de brilstand aan het einde van de wedstrijd was een logisch gevolg.

Reiger Boys 10-1 - Kleine Sluis 10-1 2 - 2
De tweede wedstrijd tegen Kleine Sluis was een wedstrijd met 2 gezichten. Ik weet niet of het onderschatting was maar na 5 minuten keken we tegen een 0 - 2 achterstand aan. Er werd door het gehele team zonder overtuiging gevoetbald en te slap verdedigd. Door niet goed op te letten kon Kleine Sluis uitlopen naar een 2 - 0 voorsprong.

Gelukkig gingen we daarna iets beter voetballen en kwamen er langzaam aan wat kansen. Vooral Luca zette met mooie passes keer op keer medespelers in scoringspositie, maar telkens stond het vizier van onze aanvallers niet op scherp, werd er te slap ingeschoten of had de goede keeper van Kleine Sluis een passend antwoord. Gelukkig hebben we altijd nog jongens die, als het even minder loopt, een goede individuele actie in huis hebben. Dit keer was het Tim die ons er doorheen sleepte. Met 2 prachtige goals, vanaf rechts naar binnen snijden a la Arjen Robben, en met diagonaal schot liet hij de keeper 2x kansloos en trok de stand daarmee gelijk. Om eerste te worden in de poule moest er eigenlijk gewonnen worden. De druk werd nog verder opgevoerd en Lionel kreeg na een mooie individuele actie zelfs nog kans op 3 - 2 maar wipte de bal net over de goal waardoor de eindstand 2 -2 bleef. 2 gespeeld 2 punten.

Reiger Boys 10-1 - RKEDO 10-1 5 - 0
De laatste poulewedstrijd traden we aan tegen RKEDO. Met in ons achterhoofd dat ADO 6-0 had gewonnen van RKEDO en Kleine Sluis gelijk had gespeeld kon alleen een hele grote overwinning op RKEDO ons helpen. Daarnaast waren we afhankelijk van de wedstrijd ADO tegen Kleine Sluis. ADO'20 mocht in ieder geval niet winnen, alleen dan konden wij nog eerste worden in de poule.

We begonnen de wedstrijd met veel pressie naar voren. Al snel bleek dat wij veel meer kwaliteit in huis hadden dan RKEDO en dit resulteerde snel in doelpunten. Binnen een minuut of 10 hadden Lenn 3x , Lionel 1x en Chris 1x het net gevonden en was het al 5 - 0 in ons voordeel.

Bij de wedstrijd ADO'20 - Kleine Sluis op het veld naast ons was het nog 0 - 0 dus het kon nog alle kanten op. Waar we normaal gesproken blijven voetballen en de ruimtes goed benutten werd en na de 5 - 0 te gehaast gevoetbald en werden de ruimtes telkens dicht gelopen voor elkaar. Er werd niet meer gescoord en de wedstrijd tussen ADO en Kleine Sluis leek in 0 - 0 te eindigen. 1 doelpunt kwamen we tekort om eerste te worden ware het niet dat Kleine Sluis in de allerlaatste seconde de 1 - 0 maakte tegen ADO'20 en wij op doelsaldo eerste werden in de poule. Door het oog van de naald zullen we maar zeggen. We konden ons opmaken voor de halve finale en deden nog mee voor de plaatsen 1 t/m 4.

DSS 10-1 - Reiger Boys 10 -1 2 - 2 Reiger Boys wns 4 - 2 na pen
DSS uit Haarlem was 1 van de andere poulewinnaars en onze volgende tegenstander. Op voorhand wisten we dat dit een sterke tegenstander was. Fysiek was DSS de meerdere van ons en ook voetballend stonden ze hun mannetje. We stonden iets te diep en hielden het speelveld niet compact genoeg waardoor er veel ruimte lag. Keer op keer werd DSS vanuit de counter gevaarlijk. Gelukkig was de eindpas telkens net niet goed genoeg en wanneer dit wel het geval was stond Jesse Mannes zijn mannetje op de goal of was Siem belangrijk door met zijn snelheid diverse aanvallen van DSS te elimineren.

Voorin hadden we het lastig tegen de sterke verdedigers van DSS en kwamen we niet tot uitgespeelde kansen. Doordat we achterin de 0 met wat geluk vasthielden bleef de hoop op de finale levend. Weer was het Tim die de supporters aan het juichen bracht. Met een voor hem kenmerkende actie sneed hij naar binnen en met een droge knal zorgde hij voor de ietwat geflatteerde 1-0 voorsprong. DSS zette hierna een tandje bij en 5 minuten later stonden we met 2 - 1 achter. Een finaleplaats was nu ver weg want we moesten scoren om in ieder geval een penaltyserie uit het vuur te slepen. En de penaltyserie kwam er.... Op links kwam Boedi mee oplopen en schoot diagonaal op de goal, de keeper van DSS verkeek zich compleet op het schot en liet de bal door zijn handen glippen. Tergend langzaam rolde bal via de binnenkant van de paal over de lijn. 2 - 2 !! Nog een paar minuten te spelen en de spanning was voelbaar. Met veel strijd werd er een penaltyserie uit het vuur gesleept. In deze penalty serie bleek Reiger Boys erg koelbloedig en achtereenvolgens Lionel, Tim, Boedi en Chris scoorden hun penalty. Jesse Mannes stopte de 3e en 4e penalty van DSS waardoor de penaltyserie in 4 - 2 eindigde. We konden ons gaan opmaken voor de finale!!

Always Forward 10-1 - Reiger Boys 10 -1 1 - 2
De finale tegen Always Forward uit Hoorn, eigenlijk kon dit niet meer misgaan. Strakke en gespannen koppies in de spelerstunnel en onder luid applaus en muziek mochten ze samen met Always Forward oplopen naar het hoofdveld voor de tribune. De aftrap werd genomen en de strijd om plek 1 was gestart. Al snel bleek dat het spel van Always Forward ons wel lag. We creerden een aantal goede kansen om op 1-0 te komen. Eerst werd Lionel vrij voor de goal gezet maar de sterke keeper van Always Forward keerde zijn inzet, daarna speelde Lenn zichzelf vrij voor de keeper en ook hierbij kwam de keeper als winnaar uit de strijd. Achterin hielden Chris, Siem en Gene de boel goed dicht en Luca verdeelde het spel op het middenveld. Toch kwamen we uit de counter met 1 - 0 achter. Uit nog een aanval scoorde Always forward bijna 2 - 0 maar Jesse Mannes hield ons met een mooie redding in de race. De druk op de goal van Always Forward werd opgevoerd en wederom was het Boedi die mee opkwam en met een schot van afstand de keeper teste. In eerste instantie leek hij de bal te vangen maar tot verbazing van iedereen viel de bal via de handen van de keeper in het net, 1- 1 en nog eventjes te spelen.

De tijd tikte weg en de wedstrijd leek wederom uit te draaien op een penaltyserie. Maar niets bleek minder waar want in de laatste minuut van de wedstrijd zette Luca met een prachtige steekbal Tim vrij voor de keeper. Met een handige voetbeweging wipte Tim de bal schitterend langs de keeper en maakte daarmee de 2 - 1.

Nog geen halve minuut later floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en konden de toernooioverwinning gaan vieren.

Uit handen van AZ spelers Teun Koopmeiners en Dani de Wit mochten we de grote beker in ontvangst nemen. Daarna konden de mannen op de foto met spelers en mascottes van AZ.

Het was een mooi einde van een spannende dag voetbal waarin de mannen weer hebben aangetoond over veel wilskracht te beschikken. Na een matig begin hebben ze de knop kunnen omzetten en wederom laten zien is dat het een echt team is die voor elkaar door het vuur gaat en elkaar positief stimuleert.

Een knappe teamprestatie van deze jonge ploeg en na plaatsing voor de finaleronde van de Randstad Cup een maand geleden nu een mooie toernooioverwinning bij AZ.

Onder 10 1 221019